معرفی کتاب جامعه‌شناسی به زبان ساده

کتاب جامعه‌شناسی به زبان ساده اثر صادق زیباکلام، کتابی با متن ساده، روان و همه فهم با هدف آشنایی خواننده با مفاهیم اولیه جامعه‌شناسی نوشته شده و در مورد 3 رویکرد بنیادین در جامعه‌شناسی صحبت و آن‌ها را با هم مقایسه می‌کند.

پیچیدگی نظریات جامعه‌شناسانی چون دورکهایم، مارکس، وبر و… هنگامی‌که با بیان پیچیده و جملات ابهام‌برانگیز و نارسای برخی شارحان همراه می‌شود، عامل مهمی خواهد بود در سخت‌فهم شدن این نظریات و طبعاً گریزان شدن دانشجویان از مطالعۀ این نظریات.

دکتر صادق زیباکلام تلاش کرده است تا در کتاب جامعه‌شناسی به زبان ساده شرحی ساده، همه‌فهم و به دور از پیچیدگی‌های مرسوم شارحان این نظریات ارائه کند.

کتاب عاری از لفاظی است. بی‌آرایه و مستقیم با مثال‌هایی ساده به ارائه‌ی مفاهیم بنیادی جامعه‌شناسی می‌پردازد. اساسا این ویژگی زیباکلام است: «ارائه‌ی مفاهیم سخت، در اوج سادگی». کتاب با مقدمه‌ای شروع می‌شود که اسکلت کلی بنای جامعه‌شناسی را در ذهن خواننده شکل می‌دهد. در فصل اول جامعه‌شناسی کارکردگرا بیان می‌شود. چیزی که شاید آن‌چنان برای آنانی که در ایران زیسته‌اند و با دستگاه تبلیغاتی رسانه‌ای آن آشنایند، غریبه نباشد. در فصل بعد مارکسیسم ارائه می‌شود. در فصل سوم جامعه‌شناسی تعامل‌گرا ارائه شده است. مطالعه‌ی این فصل، هر چند که بدان باور نداشته باشیم، می‌توان دلیل بسیاری از کنش‌ها را بر ما آشکار سازد. در نهایت زیباکلام کتاب را با بحث در مورد علم بودن یا نبودن جامعه‌شناسی به پایان می‌برد. فصل آخر با بیانی شیوا نشان می‌دهد که چرا نمی‌توان بصورت ایمان‌گونه بر کشتی پوزیتیویسم سوار شد و حداقل گوشه‌ای شک، چنان که پدر آن، دکارت بدان معتقد بود در مواجهه با این موج لازم است.

در بخشی از کتاب جامعه‌شناسی به زبان ساده می‌خوانیم:

رویکرد یا نگاه کارکردگرایى یکى از سه دیدگاه اصلى جامعه‌شناسى را تشکیل مى‌دهد. بانى این نگرش را مى‌بایستى امیل دورکهایم جامعه‌شناس و اندیشمند فرانسوى دانست (1916 – 1858). بعدها جامعه‌شناسان بزرگ دیگرى به این مشرب روى آوردند و به نوبه خود آن را گسترش دادند. از این بابت تالکوت پارسونز (1979 – 1902) جامعه‌شناس آمریکایى را مى‌بایستى یکى از معماران این مشرب دانست. اولین نکته‌اى که باید درخصوص جامعه‌شناسى کارکردگرا عنوان کرد پیرامون نگاه یا تعریف کارکردگرایان از جامعه مى‌باشد. کارکردگرایان به جامعه به عنوان یک کل یا مجموعه نگاه مى‌کنند؛ مجموعه‌اى که از اجزا و تکه‌هاى مختلف و متعددى تشکیل شده است.





دانلود

دانلود فایل ها