خرید کتاب از گوگل

چاپ کتاب PDF

خرید کتاب از آمازون

خرید کتاب زبان اصلی

دانلود کتاب خارجی

دانلود کتاب لاتین

صدای قل قل قلیان از کیف مدرسه می آید ، قلیان‌های جیبی سرگرمی و تفریح تازه نوجوانان پایتخت

این روزها مشاهده قلیان های جیبی ارزان قیمت در دست کودکان و نوجوانان اتفاق تازه ای است که از وقوع حوادثی تلخ، چون اعتیاد این کودکان و نجوانان در آینده ای نه چندان دور خبر می دهد.

صدای قل قل قلیان از کیف مدرسه می آید ، قلیان‌های جیبی سرگرمی و تفریح تازه نوجوانان پایتخت

به گزارش گروه اجتماعی گروه تحریریه سایت جوان؛ سرنوشت شیرین کودکی و رویاهای خوش آب و رنگ روزهای بی دغدغه این دوران، از فراموش نشدنی ترین روزهایی است که هر فرد سپری می کند. از سرگرمی با اسباب بازی های رنگارنگ و دل خوش کردن به کاردستی های دست سازی چون فرفره و بادبادک کاغذی دیگر خبری نیست. جای این ابزارهای شاد و دلنشین را امروزه ابزار و وسایلی جهت کودکان پر کرده است که به جای حس خوش حالی آفرینی و خلاقیت زیاد رنگ و بوی دلهره دارند.

بی دغدغگی روزهای ناب و تکرار نشدنی کودکی، با دل نگرانی والدین همراه هست. فکر اینکه آینده فرزندشان چگونه رقم می خورد و گذر از این دوران حساس جهت هر پدر و مادری که دل در گرو مهر فرزند دارد سخت و پر مشقت است و آرامش خاطر را از آن ها سلب می کند.

بعضی از پدر و مادرها معتقدند با وجود اینکه در تربیت فرزند تمام تلاش خود را به کار می گیرند ولی بازهم با وجود انسان ها با نگرش و افکار متفاوت، خطرات احتمالی محیط و جامعه پیرامون، سلامت معنوی و جسمی آن ها را مورد ترساندن قرار می گیرد. توصیه حائز اهمیت این است که از تاثیر محیط و گروه همسالان در واکنش‌ها کودکان و نوجوانان نمی توان چشم پوشی کرد و این مساله در بروز بسیاری از معضلات و آسیب های اجتماعی نقش عمده ای دارد.

صدای قل قل قلیان از کیف مدرسه می آید ، قلیان‌های جیبی سرگرمی و تفریح تازه نوجوانان پایتخت

کودکان به دنبال تقلید و همسان سازی خود با سایر همسن و سال های خود و جهت اینکه خود را به دوستانشان ثابت کنند گاهی به انجام کارهایی دست می زنند که به عنوان نمونه بگویند کم نیاورده اند و از قافله هیجان دنیای پرتلاطم افراد خود عقب نمی مانند. کارهایی که در بسیاری از مواقع آینده آن ها را تا ورطه نابودی پیش می برد و در کمترین سن پا در راه پرخطری می گذارند که ممکن است خانواده آن ها هیچ اطلاعی از آن نداشته باشد. از سوی دیگر بعضی از سوء استفاده کنندگان، سادگی و پاکی دنیای بی حاشیه کودکی را تحت نظر قرار می دهند و از غفلت والدین جهت دستیابی به اهداف شوم خود که اغلب کسب سود مالی است بهره مند می شوند.

قلیان های جیبی که طی سال های اخیر در بازار عرضه شده است است مشتریان خاص خود را در هر گروه سنی دارد. مشتریانی که زحمت آماده سازی بساط آتش و تنباکو و دیگر هزینه های قلیان را بر نمی تابند و همچنین افرادی که بطور پنهانی به استعمال آن اقدام می کنند. قیمت ارزان و در دسترس بودن قلیان های جیبی یکی از دلایلی استقبال افراد به خاص کودکان و نوجوانان از این محصول هست. از سوی دیگر قلیان های جیبی را امروز می توان به راحتی، در بسیاری از مغازه های خیابان ها و کوچه بعد کوچه های شهر فراهم کرد و مورد استفاده قرار داد.

قلیان جیبی یادگاری هم کلاسی پسر 11 ساله

این روزها دایره ارتباط کودکان و نوجوانان با یکدیگر بسیار گسترده و متنوع است و پند و نصیحت های پدر و مادر دیگر جهت آن ها گیرا نیست.

مسعود پسر فرزند 11 ساله ای است که به گفته خودش، یکی از دوستانش قلیان جیبی را به عنوا یادگاری به او هدیه داده هست. پریسا زن 33 ساله مادر این نوجوان در این رابطه گفت: ما نه در خانواده فرد سیگاری و معتاد داریم و نه اینکه خیلی مراقب ارتباط فرزندم با دوستانش هستم ولی گاهی رفتاری را از او مشاهده می کنم که شوک عجیبی به من وارد می کند.

این روزها مشاهده قلیان های جیبی ارزان قیمت در دست کودکان و نوجوانان اتفاق تازه ای است که از وقوع حوادثی تلخ، چون اعتیاد این کودکان و نجوانان در آینده ای نه چندان دور خبر می دهد.

وی افزود: قلیان جیبی را در حالی در دستان پسرم دیدم که بعد از بازگشت از مسجد، آن را آورد و به من نشان داد. من و پسرم ارتباط خوب و نزدیکی با هم داریم درست مثل دو دوست. هر اتفاقی که جهت او بیفتد با من مطرح می کند و من را در جریان می گذارد.

مادر این نوجوان 11 ساله ادامه داد: به عنوان یک مادر دلواپس آینده فرزندم هستم که علی رغم تمام مواظبت های من در محیط جامعه با افرادی روبرو می شود که جهت کسب درآمد به هر کاری دست می زنند.

پریسا اظهار داشت: فروش قلیان جیبی آن هم به فرزند ای با همسن و سال فرزند من و دوستش که به دنبال هیجان و کسب تجربه های نو هست، امثال فرزند مرا به بیراهه هدایت می کند و این عنوان نگرانی من به عنوان یک نادر را روز به روز زیاد می کند.

پدر و مادرها باید نقش خود را از مدل نصیحتی و کنترل گر عوض کردن داده تا فرزندان آن ها در گام نخست وقایع و اتفاقاتی که در بیرون از منزل جهت ان ها رخ می دهد را با آن ها در میان بگذارند و بعد از آن نسبت به اطلاع رسانی و در جریان گذاشتن مسئولین زیربط اقدام و در جایگاه یک مطالبه گر ایفای نقش کنند.

قوانینی که تنها دربند کاغذها می مانند و اجرا نمی شوند

در حال حاضر قوانین مقابله با عرضه کنندگان دخانیات به کودکان و نوجوانان به خوبی اجرا نمی شود و عاملان فروش دخانیات از خلا نظارتی شرایط فعلی سوء استفاده می کنند.

سهراب سلیم زاده کارشناس حقوقی در خصوص قوانین عرضه و فروش محصولات دخانی به خبرنگار گروه تحریریه سایت جوان گفت: عرضه و فروش مواد دخانی به کودکان زیر 18 سال جرم است و مجریان قانون موظف هستند در صورت مواجهه با ناقضان این قانون برخورد کنند.

صدای قل قل قلیان از کیف مدرسه می آید ، قلیان‌های جیبی سرگرمی و تفریح تازه نوجوانان پایتخت

وی افزود: بر اساس قوانین موجود در حوزه دخانیات، عاملان فروش و عرضه کنندگان محصولات دخانی به کودکان و نوجوانان مجرم آشنا شده است و مجازات آن ها برابر با قانون، مشمول بر تعطیلی واحد متخلف و جلوگیری از فعالیت آن است و فروشندگان قلیان های جیبی هم از اجرای این قانون مستثنی نخواهند بود.

این وکیل پایه یک دادگستری اظهار داشت: قانون جامع کنترل دخانیات در سال 1385 در کشور تصویب شده است است و بر اساس این قانون فروش دخانیات به افراد زیر 18 سال جرم تلقی می شود. قانونی که در حال حاضر از سوی مجریان آن به درستی اجرا نمی شود و در این حوزه نیاز به نظارت زیاد از سوی دستگاه های قانونمدار امری مهم است.

سلیم زاده با شاره به نقش و تاثیر مطالبه گری مردم در اجرای قوانین تاکید کرد: برخورد مجریان قانون با متخلفان یک سوی ماجرا است و از سوی دیگر مردم و مدیران شرکت های مردم نهاد باید به عنوان مطالبه گر از مجریان قانون ایفای نقش کرده و در معرفی متخلفان و قانون گریزان با مجریان قانون همکاری کنند.

در شرایطی که سونامی انواع آسیب های اجتماعی جوامع متفاوت را مورد ترساندن قرار داده هست، باقی ماندن قوانین متفاوت بر روی کاغذ بعد از تصویب، هیچ تاثیری در پیشگیری و جلوگیری از وقوع جرایم متفاوت ندارد. در بسیاری از مواقع قوانین مورد نیاز در برخورد با متخلفان تصویب می شود ولی اینکه قوانین تا چه حدی اجرا می شوند توصیه قابل تاملی است که نیازمند توجه مضاعف قانونمداران هست.

این روزها مشاهده قلیان های جیبی ارزان قیمت در دست کودکان و نوجوانان اتفاق تازه ای است که از وقوع حوادثی تلخ، چون اعتیاد این کودکان و نجوانان در آینده ای نه چندان دور خبر می دهد.

دسترسی ساده و قیمت مناسب، عامل گرایش کودکان و نوجوانان به استعمال قلیان های جیبی در گرایش افراد به مصرف مواد مخدر عوامل بسیاری دخیل بوده و گاهی تاثیر یک عامل زیاد از سایر عوامل هست. در این میان تاثیر گروه همسالان نیز از اهمیت خاص ای برخوردار است.

سعید صفاتیان مدیر کارگروه کم کردن تقاضای اعتیاد مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: امروزه دسترسی، نحوه فروش و قیمت گذاری ابزاری که به نحوی با دخانیات و سایر محصولات مرتبط به آن مربوط هستند از جمله عواملی به شمار می روند که در گرایش افراد به مصرف سیگار، قلیان و مواد مخدر روی می آورند.

وی افزود: دسترسی ساده ملاک مهم گرایش افراد به مصرف انواع محصولات دخانی است و در بسیاری از موارد همین عامل دسترسی در نتیجه کنجکاوی و لذت جویی به دنبال مصرف مواد مخدر می روند.

صدای قل قل قلیان از کیف مدرسه می آید ، قلیان‌های جیبی سرگرمی و تفریح تازه نوجوانان پایتخت

رئیس کارگروه کم کردن تقاضای اعتیاد مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: با توجه به اینکه عرضه و فروش دخانیات به افراد زیر 18 سال ممنوع هست، قلیان های جیبی هم به عبارتی جزو محصولات دخانی به حساب می آیند و مسئولان باید در برخورد با متخلفان با جدیت عمل کنند.

صفاتیان تصریح کرد: دستگاه های فرهنگی چون آموزش و پرورش و دیگر مجموعه ها مثل بهزیستی، ستاد مبارزه با مواد مخدر و وزارت بهداشت باید نظارت خود را بر مجموعه ها و مراکزی که نسبت به توزیع و فروش قلیان های جیبی اقدام می کنند زیاد کرده و تهیه و اجرای برنامه های آموزشی و پیشگیرانه متناسب با آگاه سازی کودکان و نوجوانان را در اولویت کاری خود قرار دهند.

وی یادآور شد: حساسیت خانواده ها در واکنش‌ها و عملکرد فرزندان خود عنوان مهمی است ولی بهتر است والدین بعد از مواجهه با کودک خود در حال استعمال هرگونه محصولات دخانی از جمله قلیان های جیبی، به جای برخورد تند و شماتت آمیز کودک و نوجوان، در نقش مطالبه گر اجتماعی وارد شوند. پیگیری پدر و مادر در برخورد با ایناین عنوان باشند که فرزند آن ها از چه طریقی به چنین ابزاری دسترسی پیدا کرده است و بعد از اطلاع از جزئیات، عنوان را با مسئولان مربوطه در میان بگذارند.

مهارت برقراری ارتباط با کودکان و نوجوانان و اینکه بدانند از حمایت والدین خود برخوردارند یکی از راهکارهایی است که می تواند در پیشگیری از گرایش و مبتلا شدن به اعتیاد آن ها نقش به سزایی را ایفا کند.

استعمال قلیان به وسیله کودکان راهی به بیغوله های اعتیاد

حامد فلاحتی درمانگر تجربی اعتیاد و مدیر یکی از کمپ های ترک اعتیاد در خصوص تاثیر استعمال قلیان بر گرایش افراد به مصرف مواد مخدر اعتقاد است: در جمله ای مشهور و آشنا آمده است که سیگار دروازه ورود به مصرف مواد مخدر است و کشیده شدن پای بسیاری از معتادان به اعتیاد با مصرف قلیان شروع شده است است.

وی افزود: در یک دورهمی ساده، جوانان و نوجوانان به سوی مصرف قلیان قدم برمی دارند، غافل از اینکه با این اتفاق، قدم در راهی می گذارند که در فاصله ای کوتاه، به نابودی و تباهی منتهی می شود.

این درمانگر اعتیاد در دسترس بودن و ارزانی ابزاری چون قلیان جیبی را از جمله عوامل زیاد کردن مصرف در میان نوجوانان و جوانان بر شمرد و گفت: در شرایط فعلی که انواع قلیان های جیبی و شارژری، فارغ از هرگونه محدودیت در مراکز متفاوت عرضه شده است و به فروش می رسد، راه جهت دسترسی افراد به خاص کودکان و نوجوانان هموارتر شده است است و این امر، زیاد کردن آمار مصرف کنندگان انواع قلیان را به دنبال دارد.

فلاحتی تاکید کرد: پر نشدن اوقات فراغت کودکان و نوجوانان به هنگام بیکاری و تعطیلی مدارس و غفلت خانواده ها در راهنمایی و کمک به برنامه ریزی هدفمند جهت تعطیلات فرزندان، عنوان دیگری است که گویا از دید بسیاری از خانواده ها پنهان می ماند.

وی یادآور شد: بسیاری از مددجویان در کمپ های ترک اعتیاد، شروع اعتیاد خود را به روزهایی نسبت می دهند که استعمال و مصرف قلیان را به عنوان یکی از تفریحات گاه و بی گاه خود گزینش کردند و بعد از آن در نتیجه کنجکاوی و کسب لذت بیشتر، به سراغ تجربه مصرف مواد مخدر رفته اند.

این درمانگر تجربی اعتیاد بیان کرد: شاید در ظاهر امر مساله استفاده از قلیان های جیبی جهت مصرف کنندگان با سابقه مواد مخدر جذابیتی نداشته باشد اما، جهت نسل کودک و نوجوان که مدام در پی کسب تجربه های تازه هستند خطر بزرگی به حساب می آید و این امر به همین جا ختم نمی شود. ایجاد وسوسه جهت درک لذت مصرف سایر محصولات دخانی چون سیگار و انواع مواد مخدر گام بعدی نوجوانانی است که به این تفریح به ظاهر مهیج و خوشحال کننده قدم می گذارند.

مدیر این کمپ ترک اعتیاد لزوم زیاد کردن برنامه های آموزشی به خاص با محتوای پیشگیری در مبحث اعتیاد را از جمله راه های آگاه سازی کودکان و نوجوانان برشمرد و گفت: باید گروه های متفاوت اجتماعی را با عوارض مصرف مواد مخدر آشنا کرد و بهتر است آموزش چنین مواردی در بسترهای تربیتی تاثیر گذاری همچون مدرسه صورت بگیرد.

عرضه قلیان های جیبی در سطح جامعه، دانش آموزان را زیاد از هر قشر دیگری مورد آسیب قرار می دهد و در گام نخست زمینه گرایش آن ها به مصرف مواد مخدر را هم فراهم می کند. کارها پیشگیرانه و آگاه سازی نسل کودک و نوجوان از سوی خانواده و نهادهای آموزشی، جمله مواردی است که در پیشگیری از زیاد کردن قیمت اعتیاد کودکان جلوگیری می کند. خواب خوش ترک کم شدن قیمت اعتیاد و شیوع مصرف، تنها در گرو اجرای برنامه های هدفمند جهت گروه های حساس چون کودکان و نوجوانان تعبیر می شود.

گزارش از فرزانه فراهانی

انتهای پیام/

واژه های کلیدی: برخورد با متخلف | استعمال قلیان | ترک اعتیاد | انواع قلیان | مصرف قلیان | ترک اعتیاد | تاثیر گذار | دخانیات | خانواده | نوجوانان | کودکان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *